Name: Förutsättningar för skred i finkornig jordart- SGU
Display Field:
Type: Group Layer
Geometry Type: null
Description: Analysen utförd 2016-03.
Produkten ger översiktlig information om förutsättningar för jordskred i finjord. Den bygger på en beräkningsalgoritm (Tryggvason, 2014) som utifrån jordartstyp (enligt SGUs produkt Jordarter 1:25 000 - 1:100 000), terrängmodell (Lantmäteriets nationella höjdmodell) och kritisk lutning (1:10) definierar markområden med finkornig jordart som har förutsättningar för jordskred. Utöver detta har informationen bearbetats ytterligare i GIS-miljö för att minimera systematiska fel. Sådana områden kallas i denna produkt aktsamhetsområden. Produkten är tänkt att användas i tidigt planeringsskede för att identifiera områden där skredfara kan förekomma och där ytterligare bedömningar/undersökningar kan behöva göras.
Ett lerlagers skredbenägenhet beror inte bara på marklutning, utan även på dess tekniska egenskaper. Metoden tar inte hänsyn till detta utan betraktar alla jordlager av viss jordartstyp (främst silt och lera) som skredkänsliga vid viss marklutning. Detta innebär att inom många av de identifierade aktsamhetsområdena är lerornas egenskaper sådana att någon risk för skred knappast föreligger, trots att lutningskriteriet är uppfyllt.
Som komplement till modelleringen baserad på lutningsanalys innehåller produkten även en enklare GIS-analys i huvudsak baserad på närhet till vatten.
Grundläggande geoteknisk/geologisk kompetens är nödvändig för att kunna tolka informationen på ett riktigt sätt.
Value: 3 Label: 3: Flygbildstolkning med detaljerad digital höjdmodell som underlag, samt fältkontroller huvudsakligen längs vägnätet, 1:50 000 Description: N/A Symbol:
Description: Hänsynsområdena bygger på respekt och sunt förnuft. Den som vistas i ett hänsynsområde uppmanas att: Hålla låg fart, inte bullra eller tomgångsköra, dämpa musik och prat ta hand om sopor, inte släppa ut toalettavfal.
Description: Gruppen innehåller tre shapefiler som visar var odlingstillstånd givits för olika former av vattenbruk i Västra Götalands län: Blötdjur (musslor och ostron), Fisk och kräftdjur samt Övrigt vattenbruk (t ex makroalger).Skiktet visar odlingsytor baserade på koordinater i besluten. Eftersom osäkerhet finns kring koordinaterna för vissa områden bör skiktet bara användas som vägledning
Description: Gruppen innehåller tre shapefiler som visar var odlingstillstånd givits för olika former av vattenbruk i Västra Götalands län: Blötdjur (musslor och ostron), Fisk och kräftdjur samt Övrigt vattenbruk (t ex makroalger).
Description: Jordartskartan visar jordarternas utbredning i eller nära markytan samt förekomsten av block i markytan. Jordarterna indelas efter bildningsätt och kornstorlekssammansättning. Ytliga jordlager med en mäktighet som understiger en halv till en meter samt jordlager på djupet redovisas i vissa fall. Även vissa landformer, såsom t ex moränbacklandskap, moränryggar och flygsanddyner redovisas. Kartläggningen har skett med olika metoder, skiftande geografiskt underlag samt för presentationsskalor från 1:25 000 till 1:100 000. Detta gör att det finns stora skillnader i kvalitet inom produkten, både vad gäller lägesnoggrannhet och jordarternas indelning. De skillnader i karteringsmetod som tillämpats vid kartläggningen redovisas genom att informationen har märkts som olika karttyper.
Description: På många ställen förekommer tunna eller osammanhängande ytliga jordlager med en sammansättning som avviker från grundlagrets (JG2). Tunna eller osammanhängande ytlager av torv är särskilt vanliga, liksom ytlager av morän (eller oklassificerad jord) på berg. Ytlager JY1 avser sådana ytliga jordlager med en mäktighet mindre än ca 0,5 m eller osammanhängande ytliga jordlager med en bedömd medelmäktighet av ca 0,5-1 m.
JY1 överlagrar i förekommande fall grundlager, JG2.
Description: Underliggande lager JD3 avser jordlager som underlagrar det jordlager som representeras i grundlagret JG2.
Sådana underliggande jordlager har kartlagts endast då de bedömts vara av stor praktisk betydelse, såsom t ex sand- och gruslager under lera och lera under sand- och gruslager. Kartläggningen är långt ifrån heltäckande och frånvaron av ett underliggande lager i data kan inte tas som intäkt för att ett sådant jordlager inte existerar. Det underliggande lagrets avgränsning bygger ofta på borrningar och är mycket osäker.
Underliggande lager är inte knutet till något visst djupintervall.
JD3 underlagrar i förekommande fall JG2.
Description: Grundlagret ger en heltäckande bild av jordarternas utbredning i eller nära markytan. Lagret avser den jordartstyp som normalt kan förväntas på karteringsdjup, dvs. ca 0,5 m under markytan, och som bedöms ha en mäktighet väl överstigande 0,5 meter. Dessutom redovisas i detta lager områden där berggrunden går i dagen eller endast täcks av tunna eller osammanhängande jordlager.
Value: 3 Label: 3: Flygbildstolkning med detaljerad digital höjdmodell som underlag, samt fältkontroller huvudsakligen längs vägnätet, 1:50 000 Description: N/A Symbol:
Description: Jordbruksblock är en datamängd som innehåller uppgifter om maximalt stödberättigande jordbruksmark enligt EU:s definitioner. Jordbruksblocken används av Jordbruksverket för att administrera stöd till lantbrukare, till exempel för att kontrollera arealuppgifterna i lantbrukarnas ansökningar och för att informera lantbrukarna om gällande uppgifter. Datamängden innehåller inte all jordbruksmark i Sverige, utan bara de delar som en lantbrukare har sökt stöd för någon gång. Ett block är en polygon/yta som avgränsar ett område med jordbruksmark. Ett block avgränsas av fasta avgränsningar. Exempel på fasta avgränsningar är vägar, stenmurar, skog och bebyggelse. Ett block kan också avgränsas av regiongränser (församlingsgränserna från 2000). Ett block måste, med få undantag, vara minst 0,1 hektar. På ett block kan bara en lantbrukare ha jordbruksmark (undantag för betesmark som sambetas). Datamängden Jordbruksblock innehåller cirka 1 143 000 block. Av dessa är cirka 891 000 åkermarksblock och ca 252 000 betesmarksblock. Den totala arealen är 3,2 miljoner hektar, varav 2,7 miljoner hektar är åkermark och 510 000 hektar är betesmark. Genomsnitts-arealen för åkermarksblocken är 3,03 ha och för betesmarksblocken är motsvarande siffra 2,03 ha.
Color: [0, 0, 0, 255] Background Color: N/A Outline Color: N/A Vertical Alignment: bottom Horizontal Alignment: center Right to Left: false Angle: 0 XOffset: 0 YOffset: 0 Size: 8 Font Family: Arial Font Style: normal Font Weight: normal Font Decoration: none
Description: <DIV STYLE="text-align:Left;"><DIV><P><A href="https://www.geodata.se/geodataportalen/srv/swe/catalog.search;jsessionid=9689A5631E0286A8798A6DCFFBC4F9A3#/metadata/cae71f45-b463-447f-804f-2847869b19b0"><SPAN>https://www.geodata.se/geodataportalen/srv/swe/catalog.search;jsessionid=9689A5631E0286A8798A6DCFFBC4F9A3#/metadata/cae71f45-b463-447f-804f-2847869b19b0</SPAN></A></P><P><SPAN>Markfuktighetsindexet är ett delresultat från produktionen av Nationella Marktäckedata där det användes till avgränsning av våtmarker. Produkten redovisar markfuktighet i ett kontinuerligt spektrum från torrt till blött och har 10 meters upplösning. Markfuktighetsindex_NMD kombinerar det topografiska måttet Depth to Water med ett Soil Topographic wetness Index, se ARTIKEL Markfuktighetsindex_NMD.pdf för mer information om metoden.</SPAN></P><P><SPAN>Klippt med ytorna för Norra Bohuslän plus kranskommuner. </SPAN></P></DIV></DIV>
Name: Produktionsplatser för djurhållning- Jordbruksverket
Display Field: PPN
Type: Feature Layer
Geometry Type: esriGeometryPoint
Description: Produktionsplats för djurhållning Viss typ av djurhållning som hålls på en plats ska anmälas till Jordbruksverket. De djur som ska anmälas till Jordbruksverket är: * Nötkreatur * Grisar * Får * Getter * Fjäderfän som hålls för kommersiellt bruk eller om antalet överskrider 350 värphönsplatser Platsen får då ett produktionsplatnummer med syftet att det ska vara möjligt att spåra djur från en plats till en annan vid utbrott av någon smittsam djursjukdom. Ett produktionsplatsnummer består av landsbeteckningen SE plus sex siffror. Produktionsplatsnumret är knutet till den anläggning eller plats där verksamheten bedrivs. Grundprincipen är att ett produktionsplatsnummer avser en byggnad för djur som huvudsakligen vistas inomhus, eller en anläggning om det finns ett antal tätt liggande byggnader som tydligt utgör en enhet. Platsens geografiska utformning avgör om ett eller flera nummer behövs. Ligger betena mindre än 500 meter från varandra fågelvägen, och det inte finns några andra klövdjur som tillhör någon annan mellan platserna, är det en och samma produktionsplats. Om avståndet är mer än 500 meter eller om det finns andra klövdjur som tillhör någon annan mellan platserna, ska platserna ha olika produktionsplatsnummer. Uppgifter om PPN: •vilket djurslag som finns på produktionsplatsen. Produktionsplatsnummer vid transport Ibland behöver exempelvis en lastbil eller ett släp ha ett produktionsplatsnummer. Produktionsplatsnummer för fordon behövs i följande fall: •djur från flera produktionsplatser transporteras tillsammans och sedan lämnas på flera produktionsplatser •djurhållaren på den avsändande eller mottagande produktionsplatsen inte har kännnedom om varandra. Om djuren är på väg direkt till slakt behövs inget produktionsplatsnummer för transporten.