Description: Kartskiktet Ängs- och betesmarksinventeringen 2002-2004 innehåller ytor för alla marker som besökts vid inventeringen under åren 2002–2004. Det omfattar alltså fullständigt inventerade marker, marker som går att restaurera och marker som inte längre är aktuella. Attributtabellerna innehåller fält-id, areal och markslag. Vill du ha med ytterligare inventeringsdata går det att hämta från TUVA.
Description: I kartskiktet Ängs- och betesmarksinventeringen naturtyper är bara de fullständigt inventerade markerna med. I detta skikt är de inventerade markerna nedbrutna så att varje naturtyp, enligt Natura 2000 definitioner, har en egen yta. Sveriges ängs- och betesmarker har inventerats. Det innebär att 300 000 hektar mark undersöktes under åren 2002 till 2004. Detta för att se var markerna finns och vilka speciella naturvärden och kulturlämningar som finns där, till exempel speciella växter eller gamla byggnader. Inventeringen visade att det finns 270 000 hektar värdefulla marker i Sverige. 7 000 hektar av dem är ängar och 229 000 är betesmarker. Resten behöver restaureras för att kvaliteten på dem ska bevaras. Fortsatt inventering sker inom landsbygdsprogrammet (2007-2013). Inventeringen används för att kunna göra utvärderingar och uppföljningar av miljöersättningar och andra åtgärder för naturmiljö och kulturmiljö. Uppgifterna kan användas som underlag vid rådgivning, samhällsplanering och forskning. Resultatet av inventeringen finns i databasen TUVA. Den är även tillgänglig på Jordbruksverkets webbplats. Från inventeringen finns två kartskikt. Det ena innehåller alla marker som besökts vid inventeringen (ängs- och betesmarksobjekt). Det andra skiktet (naturtypsytor) innehåller de marker som inventerats fullständigt. I detta skikt är de inventerade markerna nedbrutna så att varje naturtyp har en egen yta, enligt Natura 2000 definitionen.
Description: Naturvårdsverket reviderade Myrskyddsplan för Sverige 2007. Planen innehöll de oskyddade myrar med höga naturvärden som Naturvårdsverket ansåg borde ges ett långsiktigt skydd. Under 2016 genomfördes mindre korrigeringar och korrektur. Rapporterna och länsfiler och tillhörande supplement finns nedladdningsbara på webbsidan dit den första länken ovan går. Det här GIS-skiktet inkluderar korrekturen som tagits fram 2016 och är det skikt som bör användas.
Description: Naturvårdsavtal som tecknas mellan fastighetsägaren och naturvårdsverket eller länsstyrelsen som avtalspart för staten. Naturvårdsavtal är ett civilrättsligt avtal.Fastighetsägaren och staten eller en kommun kommer överens om en viss ekonomisk ersättning för fastighetsägaren mot att denne avstår från tex. skogsbruk.Naturvårdsavtal kan träffas både för områden som är beroende av skötsel för att bevara naturvärdena och för sådana områden där naturvärdena gynnas bäst av fri utveckling.Avtalstiden kan variera mellan 1 och 50 år.Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket vägleder tillsammans hur man skall gå tillväga.
Description: Naturminnen enligt Miljöbalken kap 7 § 10.Länsstyrelse eller kommun får förklara ett särpräglat naturföremål som behöver särksilt skydd eller vård som naturminne. Beslutet får avse ett så stort område på marken som krävs för att bevara naturminnet och ge det tillräckligt utrymme.
Description: Länsstyrelserna och kommunerna kan bilda naturreservat enligt miljöbalken. Naturreservat bildas i ”syfte att bevara biologisk mångfald, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer eller tillgodose behov av områden för friluftslivet. Ett område som behövs för att skydda, återställa eller nyskapa värdefulla naturmiljöer eller livsmiljöer för skyddsvärda arter får också förklaras som naturreservat.” (ur miljöbalken). Sverige har drygt 3 300 naturreservat.
Description: Nationellt utpekade ängar och hagar. Nationella bevarandeområden med ängs- och hagmarksområden som har bedömts som de mest värdefullaste områdena i ängs- och hagmarksinventeringen. Klassindelning 1-3 varav klass 1 har högsta värde. Källskalan är för f.d. Göteborgs o Bohus län: 1:50 000 Källskalan är för f.d. Älsvborgs län: 1:10 000 Källskalan är för f.d. Skaraborgs län 1:20 000
Description: Regionalt värdefulla odlingslandskap. Värdefulla miljöer i odlingslandskapet. Bevarandeprogrammet skall utgöra en samlad redovisning av natur- och kulturmiljövårdens bevarandeintressen i odlingslandskapet. Länsstyrelsen genomförde arbetet med regionella bevarandeområden under åren 1991-1993. Se rapport ''''Bevarandeprogrammet_alvsborgs_lan.pdf'''' i mappen /Övrigt/.
Description: Träd grövre än 1 meter i diameter i brösthöjd (Jätteträd >1m), träd grövre än 40 cm i diameter och med en utvecklad hålighet (grovt hålträd), hamlade träd, träd med förekomst av rödlistad art och/eller intressant signalart, blivande jätteträd, dvs träd som är 300-313cm i omkrets. Innehåller träd inventerade tom mars 2011 (inventeringen fortsätter!)
Description: Våtmarksinventering för Västra Götalands län. Våtmarksinventering för Västra Götalands län. SNV’s VMI-databas. Några objekt är nya, eller har bytt kommun, justerad text eller data, i vissa fall nya ID på objekt i gräns mellan de f d länen. Detta är ännu ej rapporterat till SNV. Yta_ha: = total objektareal enl VMI. Våt_yta_ha: = nettoareal dvs minus fastmark och vatten enl VMI Realyta: = ny, framräknad yta enl det digitaliserade skiktet (ej rapp.till SNV)
Description: Värdekärnor och Stödhabitat inom gräsmarker i Västra Götalands län. Områdena är framtagna inom projektet Grön infrastruktur.Områdena är hämtade från ängs- och betesmarksinventeringen samt från Jordbruksverkets markklasser för betesmark, slåtteräng, skogsbete, mosaikbetesmark och restaureringsmark.
Description: Långliggande vall är åkermark som inte har plöjts på senare tid och brukas genom slåtter. Om förutsättningarna är goda kan dessa åkrar ha/få en artrik ängsflora som berikar landskapet. Det här lagret innehåller ett urval av sådana ytor från SJV Jordbruksblock 2017, ägoslaget långliggande vall. Avståndet till närmaste artrika ängs- eller betesmark är viktigt när hävdgynnade arter ska spridas till åkervallen. Dessa arter kan också gynnas av att jorden har hög andel sand eller torvjord. Urvalskriterier har därför valts enligt följande: jorden ska ha en sandhalt >50 procent eller att minst 20 procent av ytan är organisk jord. Ytorna ska också ligga högst 100 meter från närmaste artrika gräsmark. Utöver detta har även vallytor som ligger i direkt anslutning också tagits med.
Description: Värdetrakter som åsyftas i rapporten: Strategi för formellt skydd av skogsmark i Västra Götalands län. Länsstyrelsens rapportserie 2006:41. Gränserna bygger på ett urval av hela 1 km-rutor. Polygonerna har därför ett ”taggigt / kantigt” utseende.
Description: Detta lager visar ytor som idag brukas genom slåtter (värdeelement) eller betesmarker som bedömts vara lämpliga för slåtter och som kan få höga ängsvärden (stödhabitat). Överlappningar mellan ytor från de olika underlag som använts, har tagits bort genom sammanslagning.
Description: Länsomfattande inventering av samtliga värdefulla slåtter- och betesmarker > 0.5 ha. Samtliga objekt har naturvärdesbedömts. Ett objekt kan vara flera ytor. Inventeringen utfördes 1986-1991. Se mappen: pdf ang o hage inv Ängs- och hagmarksrapporter finns i digital form för kommunerna: Orust, Partille och Tjörn och för f.d. Älvsborgs län.